1 november t/m 4 januari: Food for thought, Deventer

Food for thought - schilderijen, video's en installaties rond het thema voedsel bij het vernieuwde Kunstenlab in Deventer.

Met werken van: Peter Zwaan, Jan van IJken, Jet Nijkamp, Dinanda Luttikhedde, Sane van der Horst, Jennifer Wijnbergen, John Sikking, Über den Tellerrand (Anke Sentker en Judith Hofmann), Hannes Nienhüser, Wouter Kops, Peter Hekkert, Maaike Folmer en Marianne Peijnenburg.

Voedsel is dubieus; de laatste tijd wordt er veel gediscussieerd over biologisch vs. gen-gemodificeerde etenswaren. Wat is gezonder en kan een oplettende consument nog wel een bewuste keuze maken in de supermarkt?

De afstand van veel producten, zoals de consument ze in de schappen vindt, tot hun oorspronkelijke vorm is enorm groot. Weet de consument nog wel iets af van de oorsprong.

Er zijn nieuwe trends: pop-up restaurants die koken met producten die over de houdbaarheidsdatum zijn, maar die nog goed gebruikt kunnen worden. Het  'roven' van voedsel dat wordt weggegooid uit containers bij supermarkten bestaat al langer.

In tegenstelling tot andere landen, is hier een voedseloverschot en zijn we (misschien) doorgeschoten in het enorme aanbod.

Actueel is nu bijvoorbeeld de groente- en fruitboycot van Nederlandse telers door Rusland. Ondanks, of misschien dankzij de kiloknallers, Donald Duck worst, de flexitariërs, wordt de roep om een tegencultuur van bewustwording, bewustmaking en het maken van bewuste keuzes steeds luider. Duurzaamheid wordt een kernbegrip en op verschillende niveaus reeds tot stand gebracht.

De tentoonstelling in het Kunstenlab gaat over de dubieuze waarde van voedsel; elk werk vertegenwoordigt een (onder)deel van de discutabele waarde van voedsel.

Opening: 1 november om 17.00 uur.

Nog te zien t/m 4 januari 2015.